Η οξεία γαστρεντερίτιδα αποτελεί μία αρκετά κοινή λοίμωξη του πεπτικού, που εμφανίζεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη των συμπτωμάτων και συνοδεύεται κυρίως από διάρροια και έμετο.
Το άτομο μπορεί να αναπτύξει γαστρεντερίτιδα μέσω της επαφής με μολυσμένο άτομο ή μέσω τροφικής δηλητηρίασης. Η γαστρεντερίτιδα γενικά, δεν επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις και συνήθως αποδράμει χωρίς επιπλοκές. Ωστόσο, σε βρέφη ή ενήλικες, ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα με προβλήματα υγείας, μπορεί να είναι επικίνδυνη.
Ποια είναι τα αίτια της γαστρεντερίτιδας
Τα αίτια της γαστρεντερίτιδας στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ιογενή. Στους ενήλικες προκαλείται κυρίως από τους νοροϊούς, ενώ υπεύθυνοι για τις ιογενείς γαστρεντερίτιδες στα παιδιά είναι συνήθως οι ροταϊοί.
Ξεχωριστή κατηγορία αποτελεί η γαστρεντερίτιδα οφειλόμενη σε τροφική δηλητηρίαση ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε βακτήριο ή σπάνια σε κάποιο παράσιτο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας
Η γαστρεντερίτιδα επηρεάζει το έντερο και το στομάχι, προκαλώντας σημεία και συμπτώματα όπως:
- Διαρροϊκές κενώσεις
- Κοιλιακός πόνος και κράμπες
- Ναυτία ή/και έμετος
- Χαμηλός πυρετός
- Σπάνια, μυαλγίες και κεφαλαλγία
Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν μεταξύ 1-3 ημερών μετά την επαφή με το μολυσμένο άτομο και ποικίλουν από ήπια έως και σοβαρά έντονα. Κατά κανόνα, διαρκούν 24-48 ώρες, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν ακόμη και για 10 ημέρες.
Διατροφή και γαστρεντερίτιδα
Κατά την οξεία γαστρεντερίτιδα, ο οργανισμός αφυδατώνεται μέσω της διάρροιας και των εμέτων. Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη, τόσο μέσω της πρόσληψης υγρών όσο και μέσω των τροφών.
Συστήνεται η κατανάλωση ελαφριών και μικρών γευμάτων τακτικά μέσα στην ημέρα, με αποφυγή λιπαρών τροφών, λακτόζης και φυτικών ινών, που προκαλούν κινητικότητα του εντέρου. Επίσης, ροφήματα όπως το χαμομήλι ενδείκνυνται κατά την οξεία γαστρεντερίτιδα, λόγω της ανακουφιστικής επίδρασης που έχουν στους φλεγμαίνοντες ιστούς.
Αντιμετώπιση
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αποτελεσματική θεραπεία για την οξεία ιογενή γαστρεντερίτιδα. Στα πρώτα στάδια της λοίμωξης, βασικό μέτρο αποτελεί η καλή ενυδάτωση, λόγω της απώλειας υγρών μέσω της διάρροιας και των εμέτων. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθούν από του στόματος χορηγούμενα διαλύματα ηλεκτρολυτών, για την αποφυγή της σοβαρής αφυδάτωσης.
Επειδή τα αίτια είναι κυρίως ιογενή, η λοίμωξη δε χρήζει αντιβιοτικής αντιμετώπισης. Επιπλέον, η λήψη αντιδιαρροϊκών φαρμάκων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων πρέπει να αποφεύγεται εκτός εάν κρίνει διαφορετικά ο θεράπων γιατρός.
Η πρόληψη αποτελεί το κλειδί για την αποφυγή της νόσου. Η λήψη μέτρων προσωπικής υγιεινής, η αποφυγή κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων και νερού και η προσεκτική επαφή με άτομα που νοσούν συμβάλλουν στην αποφυγή της λοίμωξης.
Πότε πρέπει να απευθυνθώ στον γαστρεντερολόγο
Η οξεία γαστρεντερίτιδα, παρότι σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί επίσης από βακτήρια (π.χ. Clostridium difficile, salmonella) και διάφορα παράσιτα. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό γαστρεντερολόγο για την περαιτέρω διερεύνηση.
Επιπλέον, τα παρακάτω συμπτώματα και σημεία θα πρέπει να οδηγούν άμεσα σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας:
- Εάν οι έμετοι συνεχίζονται για πάνω από 24-48 ώρες.
- Εάν υπάρχει αίμα στον έμετο.
- Όταν επικρατεί σοβαρή αφυδάτωση (σημάδια της οποίας αποτελούν η ξηροστομία, έντονη δίψα, σκουρόχρωμα κίτρινα ούρα και μικρής ποσότητας κατά την ούρηση, σοβαρή κόπωση, αδυναμία, ζάλη).
- Η παρουσία αίματος στην κένωση.
- Υψηλός πυρετός.
Αντίστοιχα, σε παιδιά ή βρέφη, τα συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν στην αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας είναι τα εξής:
-
- Υψηλός πυρετός
- Ληθαργικό βρέφος ή πολύ ευέξαπτο
- Πόνος
- Αίμα στις κενώσεις
- Αφυδάτωση (σημεία ως αναφέρθηκαν ανωτέρω)