Το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori) είναι ένα βακτήριο, το οποίο μολύνει το στομάχι. Εκτιμάται πως το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί με αυτό, ωστόσο ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων εμφανίζει συμπτώματα, για αυτό και στις περισσότερες περιπτώσεις η ύπαρξή του αγνοείται.
Η μόλυνση συμβαίνει συνήθως στην παιδική ηλικία και ο τρόπος με τον οποίο προκαλείται δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, όμως θεωρείται πως μεταδίδεται κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ ανθρώπων, μέσω του σάλιου ή μέσω επαφής με μολυσμένα κόπρανα.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Η μόλυνση στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλεί συμπτώματα και έτσι παραμένει άγνωστη στους ασθενείς. Ωστόσο, σε μικρό ποσοστό ατόμων, μπορεί να εμφανιστούν τα εξής συμπτώματα:
- Δυσπεψία
- Ναυτία
- Αίσθημα καύσου στο στέρνο
- Ανορεξία
- Πρήξιμο ή φούσκωμα στην άνω κοιλία
Είναι ασαφές γιατί η λοίμωξη δεν εμφανίζει σε όλους τους ανθρώπους συμπτώματα. Θεωρείται πως εμπλέκονται γενετικοί παράγοντες, ωστόσο αυτό δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί.
Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο, μπορεί να προκαλέσει:
- Έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου
- Καρκίνο του στομάχου
- Λέμφωμα του στομάχου
- Χρόνια γαστρίτιδα
Η μόλυνση από Ελικοβακτηρίδιο έχει συσχετιστεί σε ορισμένες περιπτώσεις με την ανάπτυξη γαστρικού καρκίνου, καθώς η χρόνια λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές αλλοιώσεις. Παρότι δεν είναι συχνό, σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται και για αυτό τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου πρέπει να ελέγχονται για την παρουσία του ελικοβακτηριδίου και να συμβουλεύονται τον ιατρό τους και για πιθανή διενέργεια γαστροσκόπησης. Επιπλέον, εάν διαπιστωθεί η ύπαρξή του, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια αποτελεσματικής εκρίζωσης.
Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον γαστρεντερολόγο
Εάν έχετε συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γαστρεντερολόγο, για την διερεύνηση του προβλήματος και εφόσον υφίσταται, την αντιμετώπισή του. Προληπτικός έλεγχος γίνεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις π.χ. οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στομάχου.
Πώς γίνεται ο έλεγχος για Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
Ο γαστρεντερολόγος θα λάβει πλήρες ιστορικό και θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση, κατά την οποία θα διερευνήσει τυχόν σημεία τυμπανισμού ή πόνου στην άνω κοιλιακή χώρα. Μπορεί να χρειαστεί η διενέργεια αιματολογικών απεικονιστικών εξετάσεων και εξετάσεις δείγματος κοπράνων.
Η κυριότερη εξέταση για την ανίχνευση της μόλυνσης από Ελικοβακτηρίδιο είναι το τεστ αναπνοής. Κατά την εξέταση, θα ζητηθεί από τον ασθενή να φυσήξει σε 2 μπουκαλάκια. Στη συνέχεια θα πιει ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι και μετά την πάροδο 30 λεπτών θα φυσήξει ξανά. Το δείγμα που θα ληφθεί με αυτόν τον τρόπο θα αναλυθεί σε μηχάνημα υψηλής ακρίβειας για την ανίχνευση του ελικοβακτηριδίου.
Επιπλέον, ο γαστρεντερολόγος, πιθανόν να ζητήσει τη διενέργεια γαστροσκόπησης, προκειμένου να ληφθεί βιοψία για ιστολογική εξέταση, η οποία αποτελεί και την πιο αξιόπιστη εξέταση για έλεγχο του μικροβίου. Με αυτόν τον τρόπο θα παρατηρηθεί και το κατά πόσο έχουν προκληθεί προκαρκινικές αλλοιώσεις.
Θεραπεία
Η θεραπεία του ελικοβακτηριδίου συνίσταται στην λήψη αντιβιοτικής αγωγής και ειδικών σκευασμάτων που ελαττώνουν την παραγωγή γαστρικού οξέος. Τα αντιβιοτικά λαμβάνονται για 10-14 ημέρες.
Μετά το τέλος της θεραπείας εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου και αφού περάσουν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, ο γαστρεντερολόγος ενδεχομένως να ζητήσει τη διενέργεια τεστ αναπνοής για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της αντιβιοτικής θεραπείας.
Στην περίπτωση που η εκρίζωση δεν ήταν επιτυχής ή εάν το μικρόβιο έχει αναπτύξει αντοχή στο συγκεκριμένο αντιβιοτικό, τότε ο γαστρεντερολόγος θα συστήσει την εκ νέου θεραπεία με διαφορετικό αντιβιοτικό σχήμα.